Huishoudelijke hulp weigeren is onmogelijk

11 januari 2016

Volgens Illya Soffer, directeur van cliëntenorganisatie Ieder(in), kan huishoudelijke hulp nooit geweigerd worden aan mensen die er wel voor in aanmerking komen. Dat is het gevolg van de uitspraak die de rechtbank in Arnhem deed op 17 december 2015.

‘Hier wordt voor het eerst heel expliciet uitgesproken door een rechter dat huishoudelijke hulp wel onder de nieuwe Wmo valt’, zegt Soffer. Ze refereert aan een uitspraak van vorig jaar. Dat betrof een cliënt met een indicatie voor hulp bij het huishouden van vijf uur per week op grond van de Wmo 2007. De gemeente Lochem bepaalde na de invoering van de Wmo 2015 dat de cliënt gebruik moet maken van ‘de algemeen gebruikelijke voorziening hulp bij het huishouden’ en daarom niet langer een maatwerkvoorziening kon krijgen. De gemeente beargumenteerde dat door te zeggen dat in de Wmo 2015 niet langer de concrete voorziening hulp bij het huishouden genoemd wordt.

Dantumadeel en Stadskanaal
‘Dat de rechter nu heeft gezegd dat gemeenten dit argument niet meer mogen gebruiken is een hele belangrijke uitspraak’, zegt Soffer. ‘Veel gemeenten hebben dit argument immers vaak gebruikt om huishoudelijk hulp stop te zetten of te schrappen, zoals eerder bijvoorbeeld de gemeenten Dantumadeel en Stadskanaal en nu dus de gemeente Lochem. De rechter geeft nu aan dat dit niet klopt. Huishoudelijke hulp valt wel degelijk onder de nieuwe Wmo, ook al wordt de voorziening niet expliciet in de wet genoemd.’

Bakzeil
Het gevolg van de uitspraak is volgens Soffer dat gemeenten niet kunnen volstaan met alleen een algemene voorziening voor huishoudelijke hulp. ‘De rechter had al veel vaker gemeenten teruggefloten die huishoudelijke hulp schrapten of sterk verminderden maar hierbij ging het echter in veel gevallen om lopende indicaties waar gemeenten een streep door wilden zetten. Gemeenten haalden hier dan bakzeil omdat dit volgens de rechters niet mag zonder goed onderzoek naar de persoonlijke situatie en een goede beargumentering dat er minder of geen zorg meer nodig is. Dit is de eerste  echt principiële uitspraak over wat wel en niet onder de nieuwe Wmo 2015 valt.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s