Systeem eigen bijdrage is te moeilijk

De eigen bijdrage-regeling in de Wmo is tegenstrijdig. Dat stelt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. ‘Er wordt van burgers verwacht dat zij zelf actief keuzes maken, maar de informatie daarvoor wordt niet altijd gegeven.’

 De ombudsman kreeg veel klachten en signalen over de eigen bijdrage-regeling en stelde daarom 282 gemeenten vragen over hoe zij hun inwoners over de eigen bijdrage informeren. Lees hier het onderzoeksrapport. Hij concludeert dat de burger vaak de dupe wordt van het complexe systeem. In augustus trok hij dezelfde conclusie over de pgb-problemen.

Informeren
Staatssecretaris Martin van Rijn moet volgens de ombudsman nadrukkelijk gaan kijken naar de regeling en gemeenten moeten betere informatie geven. Veel burgers lieten de ombudsman weten dat als zij hadden geweten dat de eigen bijdrage zo hoog was, ze een andere keuze hadden gemaakt. Veel van hen zijn in financiële problemen gekomen door de onverwacht hoge bijdrage. Lees hier een voorbeeld van hoe de bijdrage onverwachts hoog uitviel >>

Keukentafelgesprek
Uit het onderzoek van de ombudsman blijkt dat een aantal gemeenten de indruk heeft dat het informeren over de eigen bijdrage voornamelijk een taak van het CAK is. Het is volgens hen niet mogelijk om een burger al voor de toekenning van de zorg, dus tijdens het keukentafelgesprek,  te informeren over de hoogte van de eigen bijdrage. In de Wmo 2015 is die verantwoordelijkheid bij het CAK ondergebracht vanuit het idee dat de gemeente de zorgvraag niet mag beoordelen op inkomenspositie. Andere gemeenten zeggen weer dat het bepalen van het bedrag op individueel niveau voor hen haast onmogelijk vanwege de complexe berekening

Moeilijk systeem
De ombudsman concludeert dat er een te moeilijk systeem is ontworpen. ‘Zoals het systeem van het innen van een  eigen bijdrage nu geregeld is, is het voor de gemeente niet of onvoldoende mogelijk om de cliënt goede voorlichting te geven zodat de cliënt daarop zijn keuze kan baseren.’ De Nationale  ombudsman verwacht dat de betrokken partijen ‘indringend’ met elkaar in gesprek gaan over het systeem en oplossingen aandragen om de Wmo voor de gemeenten uitvoerbaar te maken.

Alexandra Sweers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s